Vind jij autisme  ook veel complexer dan verteld? 

 

Het kunnen functioneren in het eigen leven, met het gezin, de familie, op school of werk en binnen de maatschappij is afhankelijk van heel veel factoren, waarbij het 'anders zijn' aanwezig is.  Waar de ene persoon een prima leven kan leiden, zal de andere persoon volledig vast lopen. Met dit vastlopen in een complexe situatie en er weer uit komen heb ik ervaring en  deze kennis deel ik graag.

 

Mijn interesse is ontstaan door eigen ervaringen als persoon met een late diagnose autisme, moeder van een kind met en een kind zonder autisme én een fascinatie om bestaande (wetenschappelijke) inzichten praktisch toe te passen. Met een algemene uitleg kan ik meestal niet zo zoveel.

 

Mijn expertise ligt vooral bij het autisme dat doordringt in alle ontwikkelingslagen én levensgebieden. Hoe voorkom je dat iemand  volledig vast loopt en wat is nodig om weer verder te kunnen met het leven na een stagnatie?

 

Mijn uitgangspunten:

Belangrijk is om een verschil te gaan maken tussen het deel dat een stoornis is en het  probleem dat stagnatie geeft. Een stoornis vindt haar oorsprong in het lichaam vanuit aanleg en rijping van het centraal zenuwstelsel en wijkt volgens de wetenschappelijke visie ver af van de norm. Een stagnatie staat buiten het lichaam en heeft meer te maken met het niet begrijpen en niet begrepen worden vanuit omgeving en opvoeding. Overigens zonder de mens als uniek wezen uit het oog te verliezen.

 

Vanuit detail pas ik diverse theorieën op mijn eigen ervaring en groei toe tijdens mijn stagnatie. Gelukkig kan ik gebruik maken van de kennis en expertise van professionals en fijne mensen om mij heen. Deze inzichten draag ik graag over aan geïnteresseerden. Ik geniet zelf enorm van mijn voortgaande zoektocht en persoonlijke groei. Hoewel het soms ingewikkeld is, kom ik telkens een stap verder vanuit mijn moeilijke kanten naar een mooie stabiliteit waarbij ik altijd in beweging blijf.