Om mee te doen in de maatschappij vraagt het om telkens opnieuw op te staan, steeds beter te ontdekken wie je bent, wat je kan en waar je grenzen liggen.  Niet meer, maar ook niet minder. Ieder mens heeft aangeboren talenten die ontwikkeld kunnen worden tot een  zinvolle, betekenisvolle bijdrage voor jezelf én  de maatschappij. En daarin mag je keuzes maken als je dit kan doen in een veilige omgeving waarin je dit kan onderzoeken en ontwikkelen. Een nieuwe omgeving is soms nodig om deze weg te gaan. 

 

Als vanzelf of met ondersteuning

Voor veel mensen is dit een groeiproces dat zij redelijk moeiteloos en als vanzelf in de vroege levensjaren hebben doorgemaakt. De rest van het leven gebruiken zij die vaardigheden voor allerlei gebeurtenissen in hun leven. Vaak weet deze groep niet anders, dan dat iedereen dit kan.   Anderen hebben die kans niet gehad of hebben teveel begrenzingen gekregen om dit destijds vrij te ontwikkelen.  Ook levensgebeurtenissen kunnen deze ontwikkeling belemmeren.  

 

Levenslang ontwikkelen om steeds meer je leven te vormen naar een vrije keuze

Voor sommigen is het leven een levenslange strijd om te overleven. En soms lijkt het ook echt niet anders te kunnen. Daarvoor vertrouw ik op de groep betrokken professionals die hen ooit terzijde zal staan.  Ze bestaan echt! Voor anderen zijn er in de huidige tijd vele mogelijkheden om het leven verder te vormen passend bij de eigen keuzes en mogelijkheden. Daarover wil ik delen.

 

(foto: eigen collectie - Museum Voorlinden - Antony Gormley )