Mentale gezondheid is voor ons allemaal.

Kwetsbaarheid

Psychische kwetsbaarheden komen veel vaker voor dan de meesten denken of willen toegeven. Daarom moeten systemen uitgaan van statistieken en cijfers om dat te onderbouwen. Jouw individuele leven bepaalt mede of kwetsbaarheden gaan belemmeren.

 

Stoornis

Als er geen rekening is of mag worden gehouden met die kwetsbaarheid kan het zich tot stoornis niveau ontwikkelen. Uiteraard is dat weer afhankelijk van heel veel individuele en maatschappelijke invloeden. 

 

Preventie

Met preventie wilt men dat voorkomen, maar het juiste niveau van preventie is dan wel nodig. Op dit moment is autisme op zich voor veel gemeenten geen reden om te ondersteunen. Je moet duidelijke hulpvragen hebben om een WMO voorziening te krijgen of passende hulp uit het wijkteam.  Het blijkt dat de algemene preventie te vaak niet aansluit bij mensen met autisme. 

 

Behandeling

In de basis GGZ zijn standaard behandelingen voorgeschreven, tenzij deze niet werken. Pas daarna komt de specialistische behandeling of maatwerk behandeling. Het nadeel is dat dit zeer specialistisch is, maar vaak ook complexer dan nodig. Deels omdat in de voorliggende stappen soms veel negatieve triggers en emoties zijn geraakt. Deels omdat de vragen op zich niet moeilijk zijn, maar niet goed begrepen worden door algemene professionals of omgeving. 

 

Preventie

Na de behandeling is levenslang preventief zorgen voor een persoonlijk goede balans geïndiceerd om uitval te voorkomen. Dat kan via hulpmiddelen, persoonlijke ondersteuning of door zelfstandig de grenzen aangeven van de mogelijkheden. 

 

Interventiespectrum (naar Mrazek & Haggerty 1994)

Daarmee is de cirkel  of de waaier rond. Preventie hoort aan de voorkant van het vraagstuk al goed ingezet te worden. Ook voor mensen die anders zijn in aanleg, ontwikkeling en levenservaringen. Uiteindelijk blijkt weten wat voor jou past, nodig is en waar je grenzen liggen een gewone menselijke behoefte.