Jarenlang bestaat er een grote groep mensen met onbegrepen klachten.

Is het lichamelijk? Is het psychisch? Is het een stukje uit je persoonlijkheid? Is het door een niet passende omgeving? 

Ook bij mensen met autisme komt deze groep voor. Het directe en indirecte verband leggen is enorm lastig, maar vaak wel nodig.

Chronische vermoeidheid, langdurige slaapproblemen,  prikkelbare maag- en darmproblemen, bewegingsproblemen zijn enkele voorkomende klachten volgens het onderzoek van het Nederlands Autisme Register (NAR).

 

Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Als deze klachten een te grote impact hebben op het dagelijks, sociaal, beroepsmatig   en maatschappelijk leven dan is er nood aan een oplossing. Een richting waarin gedacht kan worden is de kennis vanuit het kennisgebied Aanhoudende Lichamelijke Klachten. 

 

Op de website van www.nalk.info is te lezen:

'Bij aanhoudende lichamelijke klachten is het belangrijk om te kijken naar verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de ernst en duur van de klachten. Dit kan dan gaan om een biopsychosociale analyse:

- biologische factoren (wat speelt er precies lichamelijk)

- psychologische factoren (welke gedachten en gevoelens zijn er)

- sociale factoren (welke omstandigheden zijn er) 

 

Op de website is verder informatie te lezen voor patiënten:

- Wat zijn ALK?

- Hoe ontstaat ALK?

- De rol van de hersenen bij ALK

- Enkele mogelijke behandelingen

 

Ervaring Marian:

Sinds 2001 heb ik ervaring met clusters van onbegrepen klachten. Als kind had  ik altijd al kleine klachten, maar na een zwangerschap kwamen er nieuwe invaliderende klachten bij.  Dit werd Somatisch Onbegrepen Lichamelijke Klachten genoemd, omdat er geen voldoende medisch objectiveerbare somatische verklaring was voor het totale  vraagstuk. Wel voldoende om duurzaam arbeidsongeschikt verklaard te worden op medische gronden.

Jaren later kreeg ik in 2014 de diagnose ASS, kort daarna bleken er wel somatische  verklaringen te zijn die behandeling nodig hadden.  Tenslotte kwam er de classificatie Somatisch Symptoom Stoornis, waarmee eindelijk een passende uitleg en behandeling kon worden ingezet volgens de protocollen. De klachten zijn er, maar licht genoeg om nu weer aan een sociaal en maatschappelijk leven toe te komen.